Hoe kan ik water besparen?

Ieder van ons gebruikt tot wel 120 liter water per dag.

Het is aan ons om elke dag ons waterverbruik met een paar liter te verminderen in onze dagelijkse routine. En dat is heel makkelijk! We hebben een aantal simpele tips opgesomd om beter om te gaan met water.

In de badkamer

besmarter_tips_icon_flushing_toilet_480x430

 

 

Doorspoelen van het toilet
Er zijn toiletten waarbij gekozen kan worden om 3 of 6 liter water door te spoelen. Om water te besparen is het altijd beter om het 3 liter systeem te gebruiken of om een waterbak te kopen met een waterbesparingssysteem.

besmarter_tips_icon_sink_480x430

 

 

Handen wassen en tanden poetsen
Laat het water nooit onnodig lopen. Zet de kraan uit wanneer je je handen inzeept of als je je tanden aan het poetsen bent om onnodig waterverbruik te voorkomen.

besmarter_tips_icon_having_shower_480x430

 

 

Douchen
Zet de douche uit wanneer je je inzeept of shampoo in je haren doet en douche indien mogelijk maar 1 keer per dag. Een extra tip: gebruik een douchekop met een waterbesparingsfunctie.

besmarter_tips_icon_having_bath_480x430

 

 

In bad gaan
Een vol bad kost 150-200 liter water. Daarom is het beter om een douche te nemen dan een bad. Indien je thuis alleen maar een bad hebt, is het wellicht mogelijk om een douchekop en een douchegordijn te installeren.

besmarter_tips_icon_using_towels_480x430

 

 

Handdoeken
Gebruik handdoeken meer dan 1 keer. Het is niet nodig om je handdoek na elk gebruik te wassen.

besmarter_tips_icon_clock_480x430

 

 

Houd de tijd in de gaten
Wees snel! Houd altijd de tijd in de gaten. Het verkorten van je douchetijd bespaart water en geld. Daarnaast heb je meer tijd over voor andere mooie en belangrijke dingen in het leven.

besmarter_tips_icon_washing_machine_480x430

 

Gebruik van de wasmachine
Zet de wasmachine alleen aan als je een volle machine hebt.

Extra tip: Bonte was kun je het beste wassen in koud water. Dat bespaart je water en energie en helpt je kleding hun eigen kleur te behouden.

besmarter_tips_icon_cleaning_house_480x430

 

 

Het schoonmaken van je huis
Wanneer je het huis schoonmaakt, gebruik alleen het water dat je daadwerkelijk nodig hebt. Het is niet nodig om altijd de emmer helemaal vol te laten lopen met water, de helft is vaak ook genoeg.

In de keuken

besmarter_tips_icon_dishes_480x430

 

 

Afwas
Het afwassen van borden met een lopende kraan kost ongeveer 150 liter water. Het is veel beter om de wasbak vol te laten lopen met water en daarin je borden te wassen. Dit kost je slechts 20-30 liter water en is ook nog eens veel gemakkelijker.

besmarter_tips_icon_using_dishwasher_480x430

 

 

Vaatwasser
Een vaatwasser verbruikt doorgaans minder water dan wanneer je de afwas met de hand doet. Desondanks dien je de vaatwasser alleen te gebruiken wanneer die helemaal gevuld is.

besmarter_tips_icon_heating_water_480x430

 

 

Water koken
Water koken kost je een hoop gas en elektriciteit, maar vooral tijd. Gebruik indien mogelijk een ketel om de hoeveel water te koken die je nodig hebt. Zo voorkom je het verspillen van warm water.

besmarter_tips_icon_cookinng_food_480x430

 

 

Koken van eten
Kook je eten in zo min mogelijk water. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen behouden worden. Zorg er ook voor dat je de juiste pan kiest. Een te grote pan kost meer kokend water dan nodig is.

Buiten

besmarter_tips_icon_collecting_water_480x430

 

 

Verzamelen van regenwater
Indien je de mogelijkheid hebt om regenwater op te slaan, kun je dit gebruiken om je planten water te geven. Dit bespaart geld en drinkwater en zorgt er voor dat je planten er mooi en gezond bij staan.

besmarter_tips_icon_using_sprinkler_480x430

 

 

Gebruik van de plantensproeier
Check je sproei-installatie om de zoveel tijd zodat alleen je tuin wordt bewaterd en niet je hele huis, stoep of straat.

besmarter_tips_icon_preparing_plants_480x430

 

 

Zorgen voor bomen en planten
Het is een goed idee om een perkje met mulch rondom bomen en planten te maken om verdamping tegen te gaan en de grond vochtig te houden. Organische mulch verbetert bovendien de kwaliteit van de grond en voorkomt onkruidvorming.

besmarter_tips_icon_watering_plants_480x430

 

 

Sproei op de juiste tijd
Bewater je planten in de vroege ochtend of laat in de namiddag wanneer de temperatuur laag is. Overdag sproeien wanneer het heet is, heeft tot gevolg dat water snel verdampt en water wordt verspild.

besmarter_specials_teaser_2560x1090

Bereken jouw dagelijkse waterverbruik


Bekijk hoeveel water je gebruikt voor je dagelijkse badkamer routine en bereken je verbruik. Meer >

besmarter_facts_teaser_2560x1090

Wat we allemaal zouden moeten weten over water


Waarom moeten we zorgvuldig omgaan met water? Verdiep je eens in de feiten over het huidige wereldklimaat. Meer >

De merken achter dit initiatief

besmarter_facts_logo_2560x963